Curriculum

Filozofie

“Cand unui copil i se ofera putina libertate de actiune el va spune imediat, Vreau eu sa fac asta! Dar, in scolile noastre, unde mediul este adaptat nevoilor copiilor, ei spun Ajuta-ma sa fac asta singur. Iar aceste cuvinte le dezvaluie nevoile interioare.” (Maria Montessori)

Mediul in care ne desfasuram activitatea este pregatit cu atentie de profesori minunati, care va permite copiilor sa isi elibereze forta si potentialul creativ, sa-si dezvolte increderea in sine si independenta, inspirand auto-disciplina si o dragoste de invatare ce se va mentine de-a lungul vietii.

Mediul Montessori este adaptat nevoilor de dezvoltare si interesului copilului, urmand tendintele naturale si perioadele sensibile ale fiecarui copil in parte. El, copilul, poate sa aleaga liber intre activitati de viata practica, limbaj, activitati culturale, dezvoltare senzoriala si matematica. Mobilierul este special conceput pentru a fi accesibil copiilor,facilitand accesul acestora la materialele si activitatile pregatite. Obiectele din mediu sunt reale, naturale, functionale.

Cata multumire si stima de sine simte fiecare copil cand poate sa-si pregateasca singur o gustare cu fructe, un suc de portocale, cand descopera ca poate sa scrie !

La gradinita, copiii sunt stimulati sa gaseasca solutii la problemele lor, simt respectul pentru sine si ceilalti . Acasa, parintii pot continua cultivarea aceuiasi spirit si pot aranja camera copiilor si spatiul locuintei in asa mod incat sa stimuleze independenta acestora: hainutele si incaltarile la nivelul lor, raft cu carti, cosuri cu jucarii, cd-uri cu muzica la indemana lor, accesul la bucatarie pentru aranjarea si strangerea mesei, spalarea vaselor, activitati de gatit. . Prin aceste activitati se intareste totodata si legatura parinte-copil, parintele invata sa asculte copilul, are rabdare si intelegere, copilul se simte iubit si respectat, e increzator si plin de energie vitala creatoare.

...Putem spune ca mediul Montessori este bucuria copiilor si seninatatea adultilor!

Grupa Toddler (18 - 36 luni) – Buburuze

Potrivit filosofiei Montessori , copiii absorb cele mai multe informatii din mediul inconjurator in primii trei ani din viata. si invata fara efort concepte si obiceiuri. Aceasta este perioada in care sunt sadite radacinile pentru dragostea de cunoastere si invatare.

“Primul lucru esential pentru dezvoltarea copilului este concentrarea. Ea sta la temelia caracterului si comportamentului social. Copilul trebuie sa descopere cum sa se concentreze si pentru aceasta ii trebuie lucruri asupra carora sa se concentreze.

Copilul, a carui atentie a fost, odata, captata de un obiect ales de el insusi, in timp ce-si concentreaza intregul sine pe repetarea exercitiului, e un suflet castigat, in sensul sigurantei spirituale despre care vorbim. Din acest moment nu mai e nevoie sa ne ingrijoram in legatura cu el – ci sa-i pregatim un mediu care sa-i satisfaca nevoile si sa inlaturam obstacolele care i-ar putea bara drumul spre perfectiune.”

(Maria Montessori, Mintea Absorbanta)

Mediul din clasa este amenajat cu grija pentru a satisfice nevoile copiilor, pentru a le oferi confortul necesar, fiind dotat cu mobilier adecvat varstei si materiale atent alese si confectionate pentru a facilita miscarea si dezvoltarea concentrarii copilului. Atunci cand lucrurile sunt bine organizate, echilibrul si armonia vin in mod natural si copilul castiga incredere in el si in mediul in care se dezvolta iar acestea duc la atitudinea „Pot sa fac asta singur!/ I can do it by myself!”.

Educatoarele noastre, formate in pedagogia Montessori utilizeaza materiale Montessori adecvate varstei si stadiului de dezvoltare al copiilor iar activitatile sunt concepute pentru a trezi interesul si implicarea copiilor.

Ariile curriculare sunt: dezvoltarea coordonarii ochi-mana,viata practica ( ingrijire personala, ingrijirea mediului interior/exterior, mutarea obiectelor, hrana, gratie si curtoazie), limbaj, arta si muzica. Toate acestea sunt introduse in functie de varsta si etapa de dezvoltare in care se afla copilul pentru a consolida increderea in sine, independenta si constiinta fata de mediul inconjurator.

Acest program este o prelungire a mediului familial. Incurajam participarea activa a parintilor pentru a dezvolta inteligenta, disciplina si personalitatea copiiilor lor.

Grupa Primary (3 - 6 ani) – Licurici

"Personalitatea umana se construieste prin experiente continue; depinde de noi sa pregatim pentru copii, pentru adolescenti si pentru tineret o ambianta, o lume adaptata lor, in care sa li se dea putinta de a face experiente formative. Trebuie sa ajutam copilul sa actioneze singur, sa vorbeasca singur, sa gandeasca singur; aceasta este arta celor ce aspira sa slujeasca spiritul.

Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va fi la fel cand ei vor fi mari si nimic nu ne permite sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i invatam sa se adapteze.(M.Montessori, "Descoperirea copilului").

Prin alegerea propriilor activitati si libertatea de miscare in clasa, copiilor li se dezvolta placerea de invatare si cunoastere si se creeaza sentimentul de independenta si libertate. Astfel, mediul pregatit cu grija in gradinita, devine un laborator de explorare si descoperire.

In toate aceste domenii, copiii invata cu ajutorul materialelor puse la dispozitie prin interactiunea directa cu mediul pregatit.

In acest moment, il acompaniem pe copil in evolutia coordonarii complexe intre intelect si corp, coordonare ce are loc in primii anii de viata ai acestuia.

 Bazandu-se  pe observarea individuala a copilului, educatorii formati in pedagogia Montessori ghideaza copilul spre lectii potrivite ritmului sau natural de dezvoltare si invatare.  Mediul creat este destinat dezvoltarii naturale a copilului intr –un decor in care educatoarea intervine la momentul potrivit, cu blandete si pentru un scop precis.

Noi consideram ca secretul unui bun educator este acela de a indruma si de a acompania copilul in plan fizic si intelectual pentru a canaliza procesul de invatare in directia potrivita. Educatorii nostri joaca roluri diferite: ei pot fi mentori, ghizi, antrenori, sportivi etc.

Astfel, in gradinita noastra, exista 5 arii curriculare specifice invatamantului Montessori:

Viata practica - este piatra de temelie a mediului pregatit. Copiii incep cu exercitiile de viata practica pentru a forma o baza pentru celelalte domenii, penru a-i ajuta sa devina independenti, increzatori in sine, ordonati, si sa ajunga sa se concentreze. Exercitiile practice sunt introduse copilului in mediul Montessori atent pregatit.

Dezvoltare senzoriala: prin exercitiile de dezvoltare senzoriala, copilul poate face clasificari, sa ordoneze si sa descrie impresii senzoriale despre informatiile pe care le-a acumulat pana atunci in ceea ce priveste perceptia senzoriala: vaz, auz, miros, gust si pipait. Materialele senzoriale ajuta la crearea unei ordini in mintea copilului prin izolarea si evidentierea unei calitati la un moment dat ( de exemplu dimensiune, textura, etc). Prin manipularea fizica a materialelor specifice acestei arii, copilul incepe sa clasifice si sa ordoneze obiectele, ceea ce duce la o buna intelegere a rolului lor in univers.

Dezvoltarea limbajului:Pana la varsta de 3 ani , copilul si-a insusit deja limbajul vorbit de baza. Exercitiile de dezvoltare a limbajului sunt oferite copilului ca un ajutor pentru procesul de dezvoltare proprie al acestuia, care se desfasoara la acesta in mod natural, spontan si inconstient . Prin exercitii si materiale specifice, copilul isi va imbogati vocabularul, va invata sa scrie si sa citeasca.

Matematica – prin natura, toti suntem matematicieni; Ne nastem cu o minte matematica, si avem nevoie de un stimul care sa trezeasca aceasta capacitate. Prin exercitii specifice, concrete, oferite copilului, acesta se pregateste pentru aparitia mintii matematice care exista in el. Aceste exercitii stau la baza dezvoltarii in viitor a gandirii matematice abstracte.

Stiintele si activitatile culturale – acestea includ: biologie, zoologie, geografie, istorie, arta si muzica. Aceste activitati sunt interdisciplinare. Prin activitati de limbaj si senzoriale copiii acumuleaza cunostinte despre lumea inconjuratoare si isi imbogatesc vocabularul. Arta le dezvolta copiilor simtul estetic si creativitatea, iar prin muzica copiii internalizeaza sunetele.