In cadrul unei colaborari avand ca scop principal dezvoltarea copilului, ce asteptari pot avea parintii dar si gradinita noastra?
Urmatoarele paragrafe vor incerca sa argumenteze punctele cheie ale unei bune colaborari parteneriale (parinti-gradinita).
Asteptarile gradinitei noastre constau in dorinta explicita, ca parintii sa depuna un efort in a imbratisa abordarea Montessori
Ne dorim ca parintii sa adopte o relatie de parteneriat cu gradinita , considerand copilul centrul acestui binom de colaborare.
In acest scop , dorim sa ajutam parintii sa afle mai multe despre abordarea inovatoarea a pedagogiei centenare Montessori prin furnizarea de informatii si oportunitati pentru educatie parentala , pornind de la prima lor vizita la gradinita - , astfel incat parintii pot lua o decizie in cunostinta de cauza in alegerea de a inscrie copiii - si continuam sa oferim mai multe oportunitati de -a lungul timpului.
Dupa inscrierea copilului/copiilor , ne asteaptam ca parintii sa participe in mod regulat la intalnirile parinti / educator si la seminariile si atelierele organizate pentru parinti, sa se familiarizeze cu filosofia , politicile , procedurile cuprinse in manualul parintilor si alte materiale puse la dispozitie de gradinita.
Dati dovada de respect fata de ceilalti adulti , copii, gradinita si respectati programul acesteia.
Fiti un model pentru toate persoanele associate comunitatii noastre: copii, parinti, personalul gradinitei.
Respectul incepe odata cu relatia reciproca de incredere.
Regulile noastre de comportament pentru copii sunt axate pe cateva principii simple : “respecta-ti propria persoana, da dovada de respect social (fata de ceilalti)” si nu in ultimul rand, “respecta mediul inconjurator”.
Iata de ce ne asteptam la acelasi lucru din partea tuturor partenerilor in proiectul nostru.
Nu uitati, modul in care va comportati are o rezultanta directa in ceea ce priveste dezvoltarea simtului moral al copilulul dumneavoastra cat si asupra climatului general al gradinitei, in care copilul evolueaza in fiecare zi.
Adoptand principiile Montessori, puteti pregati un teren propice evolutiei copilului dumneavoastra.
Aflati cat mai multe despre principiile Montessori care se aplica la pregatirea mediului de acasa pentru copilul dumneavoastra , precum si modul in care parintii interactioneaza cu copiii in acest mediu.
Aceast lucru incepe cu principiul general , "Nu faceti pentru copilul dumneavoastra ceea ce poate face singur ."
Acest principiu va permite copilului sa realizeze lucruri simple apartinand rutinei cotidiene (activitati practice: spalatul mainilor, stergerea mesei, etc), fapt ce va duce la achizitia unei independente accentuate, in functie de fiecare etapa a dezvoltarii fizice si intelectuale ale acestuia.
Cu alte cuvinte, copilul devine responsabil, independent, capabil de a afirma setea de curiozitate si evolutie, atunci cand valorile si asteptarile parintilor si ale gradinitei coincid.
Mentineti o comunicare activa , directa si respectuoasa, in ambele sensuri cu gradinita
Cititi toate materialele de comunicare: Newsletters (buletine informative) , Manualul parintilor, email-uri. Informeaza gradinita in timp util de schimbari pertinente din viata copilului tau . Comunicarea activa implica impartasirea de catre parinti a observatiilor si grijilor cu privire la copilul lor cu educatorul acestuia. Intotdeauna, amintiti-va principiul: „chiar si atunci cand exista un dezacord, ramane respectul”. Copiii progreseaza, atunci cand vocile principale din viata lor canta in armonie . Haideti sa lucram impreuna pentru a crea muzica.
Gradinita noastra isi indeplineste Misiunea avand la baza pedagogia Montessori.
Gradinita noastra este diferita ca spirit, valori si sistem pedagogic de alte proiecte educationale traditionale.
Diferentierea principala provine din faptul ca angajamentul nostru este bazat pe dezvoltarea globala a competentelor (transversala si holistica) copilului dumneavostra.
Copiii Montessori dobandesc o baza solida si o capacitate de intelegere rapida. O importanta vitala este acordata dezvoltarii emotionale, spirituale si fizice pentru un echilibru armonios, ca principiu fondator de evolutie personala.
Copiilor le este data o libertate care vizeaza limitele de siguranta si moralitate impuse in cadrul gradinitei noastre.
Alegerile pe care le au de facut, deciziile pe care le au de luat, acompaniate in acelasi timp de responsabilitatile proprii, ajuta la conturarea si afirmarea propriului caracter in curs de profilare.
Prin alegerea tipului de activitate, lasata la aprecierea copilului, pedagogia Montessori determina achizitia de independenta, coopteaza interesul copilului si dezvolta talentul individual al fiecarui copil tinand cont de personalitatea sa.
Copiii de varsta frageda asimileaza bazele unei societati adulte, prin sprijinul acordat de membrii comunitatii din care fac parte integranta ( colegi de clasa, familie etc).
Pe masura ce cresc isi dezvolta increderea in sine, propria forta si capacitate de a rezolva problemele legate de provocarile vietii.
Acest lucru se finalizeaza printr-o evidenta: constiinta de sine apartenenta la un grup, munca in echipa facuta intr-o maniera dinamica si respectuoasa fata de colegi.
Tratand fiecare individualitate cu respect si demnitate, dezvoltand talentul unic al fiecarui copil provocam o cunoastere profunda de sine si o constiinta colectiva bazata pe respect.
Acordand libertate generam in acelasi timp nevoia de responsabilitate a copilului. Astfel acesta invata ca o libertate individuala este acompaniata in mod necesar de respect si responsailitate fata de propria sa comunitate: colegi, educatori si parinti.
Cooperare,consistenta cu principiile Montessori cu accentul pe nevoile individuale ale copilului in armonie cu viata comunitatii ; deciziile se iau avand in vedere misiunea, obiectivele si valorile gradinitei; o administrare buna si Management responsabil ; si o usa deschisa la intrebarile sau preocuparile dumneavoastra .
Personalul administrativ este interfata intre: copii, parinti, familia extinsa, personalul gradinitei, vizitatori, alte gradinite si organizatii educationale , si a publicului larg . In interactiunile cu Administratia, va puteti astepta la un comportament profesional si politicos.
Administratia se va concentra intotdeauna pe interesul individual al copilului in echilibru cu informatiile furnizate de parinti, Misiunea si nevoile gradinitei.